• شرکت کاسپین حسابدار پارس
  • 021-91303119

8 مرحله در چرخه علم حسابداری

8 مرحله در چرخه علم حسابداری

8 مرحله در چرخه علم حسابداری

شرکت های تجاری و بازرگانی و تمامی بنگاه های تجاری کوچک و بزرگ برای پیشبرد کار و درآمدزایی و سودآوری خود نیاز به برنامه ای منسجم در حوزه دسته بندی اطلاعات مالی خود دارند. ازین رو هر حسابداری، می بایست اصول و قواعد اولیه علم حسابداری را بداند و بر مبنای آن عمل کند. اگر تازه شروع به فراگیری رشته حسابداری کرده اید، یا نمی دانید حسابداری را از کجا و چگونه یاد بگیرید، و یا یک حسابدار تازه کار هستید، پیشنهاد می کنیم 8مرحله در چرخه اصلی علم حسابداری در این مقاله را مطالعه نمایید.

آشنایی با 8مرحله در چرخه علم حسابداری

دانستن و اشراف به 8 مرحله ی چرخه علم حسابداری برای همه حسابداران مهم و ضروری است. در واقع تمامی مسئولیت ها و وظایف یک حسابدار در این 8 مرحله خلاصه می شود. امروز با گستردگی تکنولوژی برخی وظایف حسابدارها با نرم افزارهای هوشمند حسابداری همچون نرم افزار چند زبانه سکان انجام می گیرد. اما سوال اول اینجاست که چرخه علم حسابداری چیست؟ ابتدا به این مهم می پردازیم و سپس وارد مراحل این چرخه خواهیم شد.

چرخه علم حسابداری چیست؟

چرخه علم حسابداری فرآیندی اساسی به منظور تکمیل وظایف حسابدار یک شرکت می باشد. این چرخه می تواند راهنمای مناسبی برای ثبت، تجزیه و تحلیل، و گزارش نهایی فعالیت های مالی توسط حسابدار یک شرکت باشد. چرخه حسابداری در طی یک دوره زمانی بررسی شده که یک عنصر کلیدی محسوب می شود. دوره زمانی مورد بحث در چرخه حسابداری، بر اساس نیازهای گزارشگری متفاوت است اما به طور معمول اغلب شرکت ها دوره زمانی ماهانه در نظر می گیرند. اگرچه برخی ممکن است بر نتایج فصلی یا سالانه نیز تمرکز کنند.

به طور کلی، تعیین زمان در هر چرخه حسابداری مهم است زیرا تاریخ های خاصی را برای باز کردن و بسته شدن حساب ها تعیین می کند. هنگامی که یک چرخه حسابداری بسته می شود، چرخه ی جدیدی دوباره از ابتدا با یک دوره گزارش جدید آغاز می شود. در این میان بهترین فرصت برای برنامه ریزی برای دوره گزارش بعدی و بررسی تقویم رویدادها و وظایف آینده می باشد.

در کنار چرخه حسابداری اصطلاح دیگری نیز به نام چرخه بودجه مطرح می شود. با این تفاوت که چرخه حسابداری اطلاعات مالی موجود را جمع آوری و بررسی می کند. در صورتی که چرخه بودجه تخمینی از درآمد ها و هزینه ها در آینده است که هنوز واقع نشده است. برای تنظیم چرخه بودجه می توان از صورت های مالی دوره های گذشته برای ارزیابی و پیش بینی استفاده نمود.

8مرحله در چرخه علم حسابداری

چرخه 8مرحله ای در علم حسابداری با ثبت هر معامله شرکت به صورت جداگانه شروع می شود و با گزارش کامل تمامی فعالیت های شرکت در بازه زمانی مشخص شده در چرخه به پایان می رسد. در این میان نرم افزار های هوشمند حسابداری برای خودکارسازی چرخه حسابداری بسیار کاربردی هستند. هشت مرحله چرخه علم حسابداری شامل موارد زیر است:

مرحله 1: جمع آوری اطلاعات مالی شرکت

اولین گام در چرخه حسابداری، تشخیص معاملات و تراکنش ها است. شرکت ها در طول چرخه حسابداری معاملات زیادی خواهند داشت. هر یک از این مراودات مالی می بایست به درستی در دفاتر شرکت ثبت شود. دقت نمایید ثبت سوابق برای ثبت انواع معاملات ضروری است. یعنی تمامی رسیدها و فاکتورهای مربوط به دریافتی و پرداختی های شرکت می بایست ثبت شوند.

مرحله 2: تحلیل و ثبت معاملات در دفاتر مالی

مرحله دوم در چرخه حسابداری تجزیه و تحلیل کلیه معاملات وعملیات مالی شرکت و ثبت آنها در دفاتر مالی می باشد. در این مرحله وضعیت مالی شرکت بررسی می شود و بر اساس اطلاعات مندرج در دفتر روزنامه حساب های بدهکار و بستانکار مشخص می شود.

یک حسابدار می تواند به دو صورت مختلف عملیات حسابداری را انجام دهد. اول: تعهدی و دوم: نقدی. انتخاب بین حسابداری تعهدی و نقدی تعیین کننده زمان ثبت رسمی معاملات مالی می باشد. در حسابداری تعهدی تطبیق درآمدها و هزینه ها فاکتور اصلی به شمار می آید. به این ترتیب باید تعهدات مالی و زمان سررسید آن را نیز در نظر گرفت. در حسابداری نقدی می بایست ثبت تراکنش ها هنگام دریافت یا پرداخت وجه نقد مورد توجه قرار گیرد.

مرحله 3: انتقال تراکنش ها

هنگامی که یک تراکنش به عنوان یک ورودی در دفاتر روزنامه ثبت شد، باید به حسابی در دفتر کل انتقال یابد. دفتر کل خلاصه ای از تمام فعالیت های حسابداری را بر اساس حساب ها ارائه می کند. که به حسابدار کمک می کند تا وضعیت‌های مالی را با حساب اصلی کنترل نماید. یکی از رایج‌ ترین حساب‌ هایی که در دفتر کل به آنها ارجاع می‌شود، حساب نقدی است که میزان وجه نقد موجود را مشخص می‌ کند. در گذشته ی نه چندان دور، دفاتر حسابداری به ویژه دفتر کل برای ثبت تراکنش ها بسیار مهم بود. در حال حاضر با وجود نرم افزار های هوشمند و آنلاین حسابداری تمامی تراکنش ها به طور خودکار ثبت می شوند.

مرحله 4: تهیه تراز آزمایشی

در پایان دوره حسابداری، تراز آزمایشی به عنوان مرحله چهارم در چرخه حسابداری تهیه می شود. در حقیقت تراز آزمایشی موجودی های اصلاح نشده هر حساب را مشخص می کند. و پس از آن این تراز آزمایشی اصلاح نشده برای آزمایش و تجزیه و تحلیل به مرحله پنجم منتقل می شود.

هدف از این مرحله اطمینان از برابری کل موجودی اعتبار و کل مانده بدهی است. در صورتی که این اعداد با هم مطابقت نداشته باشند، حسابدار موظف است تمامی مغایرت ها را برطرف نماید.

مرحله 5: اصلاح و تعدیل حسابها

تجزیه و تحلیل تراکنش ها و اصلاح حسابها، مرحله پنجم چرخه را تشکیل می دهد. در این مرحله مراودات مالی در دفاتر ثبت می شود و حسابدار اطمینان حاصل می کند که بدهی ها و اعتبارات برابر هستند. اگر مغایرت وجود داشته باشد، می بایست مجددا اصلاحات صورت گیرد.

مرحله 6: تهیه صورت های مالی

در این مرحله تمامی صورت های مالی از جمله صورت سود و زیان، ترازنامه، و صورت گردش وجوه نقد در دوره مالی مشخص تنظیم و ارائه می شوند. با استفاده از نتیجه این صورت های مالی می توان وضعیت فعلی شرکت را ارزیابی نموده و برای سرمایه گذاری و ادامه روند کار تصمیم گیری کرد.

مرحله 7: بستن حساب های موقت

حساب های موقت شامل هزینه ها، برداشت ها و دریافتی ها است. همانطور که می دانید با استفاده از حساب خلاصه سود و زیان می توان این مرحله را انجام داد.

مرحله 8: بستن حساب های دائمی

حسابدار شرکت در این مرحله از چرخه حسابداری، نسبت به بستن حساب های دائمی اقدام می کند. در واقع در این مرحله ترازنامه نهایی یا اختتامیه تنظیم می گردد و مانده حساب ها در دفتر کل صفر می شود. دقت نمایید در تراز اختتامیه تمامی حساب ­های دائمی به سال بعد منتقل می شود. به این منظور حسابدار شرکت، تمام حساب­ هایی که در تراز اختتامیه بدهکار هستند، بستانکار کرده و حساب تراز اختتامیه را بدهکار می نماید.

سخن نهایی

صاحبان مشاغل می توانند با استفاده از چرخه حسابداری گزارش عملکرد مالی جامعی از کسب و کار خود در دست داشته باشند. حسابداران نیز برای تجزیه و تحلیل تراکنش های شرکت ها از این 8مرحله در علم حسابداری استفاده می کنند.

همانطور که در بالا نیز ذکر شد، برخی از این مراحل در چرخه حسابداری امروزه توسط نرم افزار های پیشرفته و بروز صورت می گیرد. در این صورت کار و زمان حسابداران شرکت ها را کاهش می دهد. در این راستا ما نرم افزار هوشمند چندکاربره سکان را به شما معرفی می نماییم. نرم افزار سکان ورژن پیشرفته تر و آپدیت نرم افزار حسابداری نوید است که حسابدار 119 پس از نوید به شرکت ها و حسابداران سراسر کشور عرضه می دارد. یکی از ویژگی های متمایز این نرم افزار حسابداری، سامانه پیام انبوه سکان است. در صورتی که تمایل به یادگیری حسابداری و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نکات اساسی و کاربردی در حسابداری دارید؛ با کارشناسان ما در کاسپین حسابدار پارس در تماس باشید.

سوالات رایج در خصوص چرخه حسابداری

مراحل چرخه حسابداری چیست؟

هدف اصلی چرخه حسابداری چیست؟

برخی از مزایا و معایب حسابداری چیست؟

چرخه حسابداری چیست؟

اشتراک گذاری این مقاله

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.